Varrás

Szabásminta:
Könnyen elkészítheted a saját szabásmintádat. Egy pelenka körberajzolásával, a vonalak lekerekítésével készen van az általad bevált, legoptimálisabb méretben.

A szabásminta felét mutatja az ábra (félbehajtva, egymásra másolva az elülső és hátulsó oldal). A varrásszél nincs rászámolva!!!
Méret: mini
Méret: maxi
A minta elkészítéséhez egy kis segítség:
Szabás:
 1. Rajzold körbe a szabásmintát kétszer a fonák oldalon! A varrásráhagyásról ne felejtkezz el! 0,5-1 cm-es szélt hagyj rá a vágás során!
 2. Szabj ki 13cm × 33 cm-es belső magot frottíranyagból. Ez lesz a nedvszívó rész. Erre a célra maximálisan megfelelnek a használt törölközők is. Vastagságtól függően 2 vagy 3 réteget használj fel! Ügyelj arra, hogy túl vastag ne legyen, hiszen a száradást nehezítik. Egy plusz betéttel könnyen megerősítheted a nedvszívó képességét a pelenkádnak.

Varrás:
 1. A belső, nedvszívó magot varrd bele a kiszabott pelenkád közép részére (a fonák oldalon)! Ügyelj arra, hogy minden rétegen varrj keresztül! (Mosásnál elmozdulhatnak a rögzítetlen részek.)

 2. A bejelölt részeknél a gumi rögzítése történik. A gumit először oda- vissza lépésekkel fixáld, majd erősen meghúzva varrd végig a kijelölt részen, végén is többször varrd oda-vissza lezárásképpen. Ha jól csináltad, a gumi feszességén engedve az anyag összeráncolódik. Ezt a műveletet ismételd meg a comb ill. a háti részeknél. Ez akadályozza meg a beltartalom külvilágba jutását:)

 3. Interlock nélkül a következőképpen tudod szépen megvarrni a pelusodat:
  A pelenka két oldalát színt színre fordítva rögzítsd egymáshoz. A gumirozás okoz némi gondot, ezért a főbb, egyenes szakaszokat stabilizáld. A hasi részen kezd az összevarrás, és menj körbe a szélek mentén talpszélességgel. 10 cm-es rést hagyj ki a kifordítás miatt. Jó, ha egyenes szakaszon van a lyuk, könnyebb szépen lezárni.
 4. Kifordítás után körbeszegjük a munkánkat újabb talszélességben körbevarrva. (Ezzel együtt történik a rés végleges lezárása is.)
 5. Tépőzárak következnek:
  A hasi részen a külső oldalra a megjelölt részen varrd fel a bolyhos tépőzáradat. Kb. 25 cm-re lesz szükséged.
  A fülekhez vágj 4-4 cm hosszú bolyhos ill. horgos tépőzárat! A pelenka belső oldalára kerülnek felvarrásra. A fül széléhez közel eső részhez kerül a horgos tépőzár, mellé kerül a bolyhos. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy mosásnál ne akadjanak, ragadjanak össze a pelenkáid, ne csimpaszkodjanak rá 1-1 pulóver bolyhos oldalára:)


Ezzel el is készültél a remekműveddel. Következhet a bevetés!


Tépőzárakhoz egy kis megjegyzés: a kis üzletek kínálatában kapható tépőzárak egy fél év után megadták magukat, ezért tanácsosnak láttuk beruházni egy költségesebb, de strapabíróbbnak ígérkező,  a Velcro névre hallgató tépőzárba (Métere, kis mennyiségnél kb, 300 Ft)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése